Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

Νέα σπουδαία ανακάλυψη και δέος στο Μεσολόγγι: Ανακαλύφθηκε ολόκληρη αρχαία πόλη

Τα φώτα των ΜΜΕ είναι στραμμένα στην Αμφίπολη, ωστόσο μια πολύ σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη έφερε στο φως η κατασκευή της Ιόνιας Οδού.
Πρόκειται για τον αρχαιολογικό χώρο της Αλίκυρνας, μία ολόκληρη αρχαία πολιτεία κοντά στον Άγιο Θωμά του Μεσολογγίου, η οποία εκτείνεται σε μήκος εκατοντάδων στρεμμάτων.
Αναλυτική ενημέρωση για το μέγεθος της ανασκαφής και το τι έχει μέχρι σήμερα ανακαλυφθεί έκανε την Παρασκευή η προϊσταμένη της ΛΣΤ” Εφορείας Κλασσικών και προϊστορικών Αρχαιοτήτων Ολυμπία Βικάτου, ενώ παρόντες ήταν ο κ. Χρυσοχοϊδης, ο βουλευτής Θάνος Μωραΐτης, διευθυντικά στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού, οι αντιπεριφεριειάρχες Χρ. Σταρακά, Νίκος Υφαντής και Γιάννης Λύτρας, αντιδήμαρχοι του δήμου Μεσολογγίου κ.λ.π.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες τα πρώτα συμπεράσματα δείχνουν πως η χάραξη της Ιόνιας οδού «ακουμπά» πάνω στην αρχαία πόλη, ενώ δεν έχει αποκαλυφθεί σε όλο της το μέγεθος, γεγονός που απαιτεί νέες ανασκαφές, μελέτες, αποτυπώσεις κλπ.
Πλέον το λόγο έχει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και το Υπουργείο Πολιτισμού μιας και απ’ ότι φαίνεται η συγκεκριμένη ανασκαφή κρύβει ακόμη πολλές εκπλήξεις.
Από την ενημέρωση που έγινε σήμερα στον κ. Χρυσοχοιδη , μέχρι τώρα  έχει βρεθεί μόλις ένα μικρό μέρος της πόλης, που εντυπωσιάζει με τις υποδομές της και το ρυμοτομικό της σχέδιο.
 
«Όπου και να σκάψουμε στην περιοχή, βρίσκουμε αρχαία» φέρεται να είπαν οι αρχαιολόγοι στον υπουργό και τα υπόλοιπα μέλη του κυβερνητικού κλιμακίου, που έμειναν έκπληκτα από το μέγεθος και τις ανακαλύψεις της ανασκαφής.
Παράλληλα όμως υπάρχει και προβληματισμός , μιας και η αρχαία πόλη σε κάποια τμήματα της βρίσκεται πάνω στην Ιόνια οδό , το έργο στην περιοχή έχει σταματήσει και αυτό που απαιτείται, όπως τόνισαν σε δηλώσεις τους τόσο ο κ. Χρυσοχοϊδης όσο και ο Θάνος Μωραΐτης, είναι να «τρέξουν» οι διαδικασίες και σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού να βρεθεί λύση ώστε να μην καθυστερήσει το έργο στην περιοχή.
Όπως ανακοινώθηκε μέσα στην επόμενη εβδομάδα, θα υπάρξει συνάντηση με το Κ.Α.Σ. γι’αυτόν ακριβώς το λόγο, όπου και θα γίνει εκτίμηση της κατάστασης και θα εξεταστούν λύσεις.
Το κλιμάκιο επισκέφθηκε και το «Παλαιομονάστηρο» το σημείο δηλαδή όπου υπάρχουν τα ευρήματα του μοναστικού συγκροτήματος του 9ου μ.Χ. αιώνα στην Παλιοβούνα, όπου γενικά όμως θεωρείται πως εκεί το πρόβλημα με την Ιόνια μπορεί να ξεπεραστεί και όλοι επικεντρώνουν τώρα στην αρχαία Αλίκυρνα.
Κατά τα άλλα πραγματοποιήθηκε και επίσκεψη του κλιμακίου και σε άλλα σημεία του έργου, όπως την σήραγγα της Καλυδώνας, που βρίσκεται σχεδόν σε φάση ολοκλήρωσης.
Την πλέον ολοκληρωμένη αποτύπωση και στοιχεία για την Αρχαία Αλίκυρνα, μέχρι το 2012, μπορειτε να  διαβάσετε ΕΔΩ.
Πηγή: agriniopress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου